Hemgjord hummus
Hummus – denna superenkla skapelse som är så god och så nyttig – är bland det lättaste man kan göra själv, i alla fall om man har någon typ av mixer.
Jag använder normalt stavmixer, om jag ska göra så mycket som i receptet nedan, men ska man göra en stor sats är det lättare med blender eller matberedare. Men, faktum är att det går utmärkt att göra för hand också, och då använda en potatisstöt (eller till och med gaffel) för att mosa kikärtorna. Det blir givetvis inte lika finmosat som om man använder en maskin, men det blir väldigt gott ändå!
Just när jag skulle göra den här hummusen så upptäckte jag att jag inte hade någon tahini hemma, så jag gjorde som jag brukar göra när det händer och använde sesamolja istället – och vet ni, det funkar jättebra verkligen. Sesamolja har ju fördelen att den håller mycket längre än tahini, så det är inte första gången detta händer.
Vad det gäller mängderna i receptet så är detta verkligen bara en fingervisning, för hur man vill ha sin hummus är väldigt mycket tycke och smak, och det går jättebra att prova sig fram tills man får rätt konsistens och smak. Börja med lite lagom och tillsätt mer tills du är nöjd helt enkelt!
Hummus
Cirka 1/2 liter
15 minuter
Ingredienser:
- 2 tetrapak kikärtor (á 380 g, totalt 460 g avrunnen vikt)
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl olivolja
- 1 msk tahini eller sesamolja
- 1 msk pressad citron
- 1 dl vatten
- 1 rejäl nypa salt
- Några stänk spiskummin
- Några stänk paprikapulver
- Häll av kikärtorna, finriv eller pressa vitlöken, och blanda med övriga ingredienser i en mixer eller bägare till stavmixer och mixa till önskad släthet.
- Smaka av justera smak och konsistens vid behov.