Lättlagat: Gratinerad tortellini i tomatsås

Gratinerad tortellini i tomatsås

Foto: Robin Karlsson

Gratinerad tortellini i tomatsås är verkligen en superenkel vardagsrätt som kräver väldigt lite arbete. Här gör vi egen tomatsås, men en väldigt enkel sådan, så inte ens det är särskilt jobbigt. Självklart kan man använda färdig tomatsås om man vill gör det ännu enklare för sig, men det blir mycket godare om du gör egen!


Gratinerad tortellini i tomatsås

4 personer
1 timme

Ingredienser:

  • 500 g färsk tortellini (eller cirka 300 g torkad)
  • 2 burkar hela konserverade tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1/2 kruka basilika
  • 3 msk fin olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 msk torkad oregano
  • 1 tsk torkade chiliflingor (kan uteslutas)
  • Salt och peppar
  • 1 paket färsk mozzarella (cirk 125 g)
  • Parmesanost vid servering
  1. Om du använder torkad tortellini, börja här: Koka tortellinin i välsaltat vatten tills knappt al dente, cirka 3 minuter kortare än instruktionerna på förpackningen. Gå sedan vidare till steg 2.
  2. Om du använder färsk tortellini, börja här: Mixa tomaterna släta i blender eller med stavmixer. Finriv eller pressa vitlöken och skala och dela den gula löken i tu genom roten så halvorna hänger ihop bra. Hacka 1 näve basilika (cirka 2 msk hackad). Skiva mozzarellan i ganska tunna skivor. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Sätt en stekpanna med höga kanter på medelhög värme och lägg omedelbart i olivolja, smör, vitlök och lökhalvorna, oregano och chiliflingor. Låt värmas upp och sedan steka under omrörning ett par minuter utan att det tar färg. Tillsätt sedan de mixade tomaterna, basilikan, en rejäl nypa salt och lite grovmalen svartpeppar. Låt koka upp, sänk sedan värmen till lägsta och låt sjuda försiktigt i cirka 20 minuter. Plocka upp lökhalvorna, smaka av och tillsätt mer salt och peppar vid behov.
  4. Blanda ner tortellinin i såsen och se till att allt blir genomvärmt. För sedan över till ugnsfast form (gärna precis så stor att allt ryms), täck med skivad mozzarella och cirka 8 hela basilikablad.
  5. Ställ in mitt i ugnen och låt stå till vackert brynt på ovansidan, cirka 25 minuter.
  6. Servera och riv parmesan över vid bordet.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.