Lättlagat: Smörstekt fisk med pikanta grönsaker
Det här är en superenkel vardagsrätt som går snabbt att svänga ihop och blir jättegod verkligen. Det är sardellerna, kaprisen och den hyfsat rikliga mängden vitlök och persilja som liksom gör rätten!
I stort sett varenda mängd som anges i receptet används bäst som riktlinjer och går absolut att justera efter eget huvud.
Man kan använda precis vilken fisk man vill (den behöver inte vara vit ens), och i det här fallet använde jag lubb då det är en väldigt god och prisvärd fisk, men känn dig fri att använda vad du har till hands eller föredrar.
Efter steg 4 när grönsakerna är klara kan man ställa hela grönsakspannan i ugnen på varmhållning om man vill, men normalt går fisken så snabbt att steka att det inte är nödvändigt. Men med det sagt, använd ditt eget goda omdöme här.
Smörstekt fisk med pikanta grönsaker
2 personer
30 minuter
Ingredienser:
- 400 g potatis
- 150 g gröna bönor
- 6 salta sardeller i olja
- 3 vitlöksklyftor
- 125 g körsbärstomater
- 2 msk kapris
- Salt och peppar
- Olivolja
- 350 g vit fisk
- Smör
- 1/2 kruka persilja
- Dela potatisen i mindre bitar och koka i välsaltat vatten tills i princip helt genomkokt. Trimma ändarna av bönorna och tillsätt dem till potatiskoket och låt koka i nån minut, häll sedan av och låt ånga torrt några minuter.
- Värm en rejäl slurk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Finhacka sardellerna och tillsätt till pannan och låt dem steka nån minut så de liksom smälter ut i oljan. Tillsätt potatis och bönor och låt steka under omrörning ett par minuter tills de fått lite härlig färg.
- Skiva vitlöken tunt och tillsätt till pannan tillsammans med tomaterna och fortsätt steka under omrörning ett par minuter till. Tillsätt kapris, en nypa salt, och rejält med svartpeppar och ställ pannan åt sidan.
- Ta fram en ny stekpanna (helt nonstick) och stek fisken i rejält med smör på medelvärme tills vackert brynt på båda sidor och precis genomstekt. Salta fisken runt om lite lätt medan du steker.
- Hacka persiljan och strö allt utom en cirka 1 matsked över grönsakerna, placera sedan fisken ovanpå och strö över den sista persiljan och servera.