Laxlasagne
Laxlasagne är en härlig variation på en modern husmansklassisker, och är faktiskt mycket lättare att laga än originalet eftersom man slipper göra köttfärssås, vilket kan vara lite tidskrävande.
Det här svänger man snabbt ihop mitt i veckan utan större besvär, och resultatet blir riktigt somrigt och härligt tack vare laxen och dillen.
Laxlasagne
4 personer
Cirka 1 timme
Ingredienser:
- 120 g okokta lasagneplattor, cirka 5 st
- 250 g schalottenlök, strimlad
- 5 dl crème fraîche
- 1 näve hackad dill
- Salt och vitpeppar efter smak
- 325 g skivad kallrökt eller gravad lax
- Koka pastaplattorna i välsaltat vatten till al dente, cirka 1 minut kortare än vad det står på paketet. Förvärm ugnen till 225 grader.
- Stek löken i lite matolja på medelvärme tills helt mjuk och genomskinlig men utan att den tagit färg, cirka 5 minuter. Tillsätt crème fraîche, dill, salt och peppar. Rör ihop och låt koka ihop nån minut. Smaka av och justera eventuellt med mer salt eller peppar.
- I en ugnsfast form: bred cirka 1/5 av såsen på botten av formen, täck såsen med pastaplattor (skär till dem om det behövs), och täck sedan pastan med 1/3 av laxen. Upprepa 2 gånger (sås, pasta, lax, sås, pasta, lax), gör sedan ett sista lager som består av sås, pasta, och sedan sås igen.
- Ställ in formen i ugnen i cirka 25 minuter eller tills pastan är helt genomkokt och det har blivit lite brynt på toppen.
- Servera.