Pasta med ost-, bacon- och broccolisås

Fusilli med ost-, bacon- och broccolisås

Foto: Robin Karlsson

Den här supergoda och enkla vardagsrätten bygger på en vit ostsås, sauce Mornay, vilket helt enkelt är en béchamelsås med riven ost i. Den används exempelvis i lasagne, som fyllning i crêpes (då blandad med t.ex. räkor), som alternativ till bara ost i gratinerade smörgåsar, med mera. Här använder vi den som bas i en bacon- och broccolisås som serveras med fusilli.

Ska man göra såsen på klassiskt manér använder man hälften Gruyère och hälften parmesanost, men de flesta smakrika ostar eller en kombination av ostar går bra. Jag använde en blandning av prästost och fryst, riven ost, och det blev jättebra.


Pasta med ost-, bacon- och broccolisås

4 portioner
30 minuter

Ingredienser:

  • 1 paket tärnat bacon (eller motsvarande, cirka 140 g)
  • 1 broccolihuvud, delat i små floretter
  • 2 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 100 g riven ost

Béchamelsås:

  • 30 g mjöl (1 rågad matsked)
  • 20 g smör (1 rejäl klick)
  • 500 g mjölk
  • 2 lagerblad
  • 1 stänk riven muskot
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Cirka 400 g fusilli eller annan liknande pasta
  1. Sätt på en kastrull med vatten till pastan. Salta vattnet ordentligt.
  2. Stek bacon i stekpanna på medelvärme tills fettet har smält ut och det fått fin färg. För över till en skål. Stek broccolibitarna i baconfettet i ett par minuter tills mjuknat och fått lite färg. Tillsätt vitlöken och låt steka i nån minut utan att den tar särskilt mycket färg. För över broccoli och vitlök till baconskålen.
  3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. När det slutat fräsa och bubbla tillsätter du mjölet och vispar ut det till en slät smet. Låt steka ett par minuter under omrörning utan att det tar färg.
  4. Tillsätt mjölken lite i taget och rör kraftigt så inga klumpar bildas. Fortsätt tillsätta mjölk lite i taget tills all mjölk är tillsatt. Tillsätt lagerblad, muskot, salt och vitpeppar. Låt sjuda i 5-10 minuter under omrörning.
  5. Under tiden såsen sjuder kokar du pastan.
  6. När såsen har sjudit färdigt tar du kastrullen av plattan och rör ner osten. När osten är helt insmält i såsen rör du ner broccoli, vitlök och bacon.
  7. Servera över nykokt fusilli.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.