Dovhjortsfilé med vitlökssmör och gröna bönor
En enkel men väldigt lyxig rätt som passar perfekt att äta med händerna från gemensam tallrik tillsammans med en käresta över ett glas rött. Dovhjortsfilén går jättebra att ersätta med annat kött, t.ex. någon annan viltfilé, oxfilé eller lammytterfilé.
Dovhjortsfilé med vitlökssmör och gröna bönor
2 personer
Total tid: 1 timme
Aktiv tid: 20 minuter
Ingredienser:
- 1 st dovhjortsfilé
Vitlökssmör:
- 1 stor vitlöksklyfta
- 50 g smör
- Salt
- Svartpeppar
- Pressad citron
Marinad:
- 1 tsk korianderfrön
- 1 tsk svartpeppar
- 1 tsk vitpeppar
- 1 tsk grönpeppar
- 1 tsk rosépeppar
- 1 msk finhackade franska örter (frysta går bra)
- 1/2 dl olivolja
Tillbehör:
- 1 paket gröna bönor (haricot verts), eller liknande
- 1 baguett eller annat rustikt bröd
- Putsa bort hinnor och senor från filén om det behövs och salta den generöst runt om, låt ligga i minst 40 minuter och upp till ett dygn innan steg 3.
- Lägg det rumsvarma smöret i en bunke, riv ner en vitlöksklyfta, tillsätt salt, peppar och citron och rör runt ordentligt med en gaffel tills det är lite fluffigt och helt genomblandat. Pytsa över i serveringsbytta och ställ i kylen.
- Förvärm en gjutjärnspanna på högsta värme och koka upp en kastrull välsaltat vatten.
- Krossa kryddorna till marinaden i mortel, tillsätt örter och olja och blanda ordentligt. Torka filén torr med hushållspapper och smörj in med marinaden.
- När pannan är rykande het, stek filén tills alla sidor fått fin färg, cirka 2 minuter på varje sida.
Använder du sticktermometer – vilket du bör – ska köttet ha en innertemperatur på 50 °C för blodig, 60 °C för medium, och 70 °C för genomstekt (rekommenderas INTE). Var inte rädd för att vända köttet flera gånger om du vill, det är en myt att det skulle vara dåligt. - Låt köttet vila under folietält i minst 5 minuter medan du lägger bönorna i det kokande vattnet. Koka i max två minuter, häll sedan av.
- Skiva upp filén och servera med bönor, vitlökssmör och bröd.