Halstrad kallrökt lax med dillstuvad potatis

Stekt kallrökt lax med dillstuvad potatis

Foto: Robin Karlsson

Det här är ett något annorlunda sätt att använda kallrökt lax, nämligen att steka den. Man kan steka hela skivor rakt av om man vill, men varför skulle man när man kan göra rullar av dem istället? Låt mig förklara.

Rullar har två gargantiska fördelar gentemot vanliga skivor. Dels kan du innan du rullar ihop dem breda på något smaskigt på skivorna, t.ex. dijonsenap eller pepparrot. (Som alla vet är ju pepparrot och lax är ju en sån j**vla vinnare, så missa inte detta.) Dels kan man åstadkomma något så magiskt som en kallrökt laxrulle som har fin stekyta (mums) men som fortfarande är ”rå” i mitten (dubbelmums).

Så delikat. Så fantastiskt. Så ljuvligt gott.

(Allvarligt, jag dreglar nästan vid blotta tanken.)

VARSÅGODA.


Halstrad kallrökt lax med dillstuvad potatis

4 personer
40 minuter

Ingredienser:

  • 10–12 potatisar
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk smör
  • 1/2 tsk salt
  • Vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 10–12 skivor kallrökt lax
  • 1 dl hackad dill
  • 4 dl frysta ärtor

Bonusingredienser:

  • Dijonsenap
  • Riven pepparrot
  1. Skala potatisen och lägg i en kastrull. Täck med kallt vatten, salta rikligt och koka upp. Dra ner värmen och låt sjuda tills potatisen är precis genomkokt, cirka 15 minuter.
  2. Under tiden potatisen kokar smälter du smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa tills du har en slät massa. Tillsätt grädde och mjölk lite i taget och vispa ordentligt så att inga klumpar bildas. När all grädde och mjölk är i kastrullen tillsätter du 1/2 tsk salt och lite vitpeppar. Koka upp och låt sjuda försiktigt i cirka 10 minuter. Rör då och då.
  3. När potatisen är precis genomkokt sköljer du den i kallt vatten tills den är sval nog att hantera. Skiva den kokta potatisen i cirka 1 cm tjocka skivor. Ta såsen från plattan och stäng av värmen. Blanda först ner dill och sedan potatis, försiktigt så att potatisskivorna inte går sönder. Sätt på lock och ställ tillbaka på den avstängda plattan för varmhållning och rör försiktigt då och då.
  4. Förvärm en teflonpanna på medelhög värme. Koka upp 1 liter vatten i vattenkokare eller kastrull. Placera de frysta ärtorna i en värmetålig skål och slå på vattnet.
  5. Bred (om du vill, och det vill du) lite dijonsenap och/eller pepparrot i mitten på laxskivorna. Rulla ihop laxskivorna och stek i teflonpannan i en skvätt matolja tills de har fått färg runt om. Stek inte för länge om du vill att de ska ha en rå kärna (det vill du).
  6. Häll av ärtvattnet och servera laxen med den dillstuvade potatisen och ärtorna.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.