Buta Don
Buta don betyder ungefär grisskål, där buta betyder gris och don är en kortform av donburi, vilket betyder skål, och syftar på en form av japansk snabbmat som serveras i just skålar. Det är enkel och anspråkslös mat men med rejäla smaker och som dessutom är väldigt lättlagat samt öppet för inspiration och tolkning.
Det här är mitt försök att beskriva en slags standardform av rätten, men jag tycker helt klart att man kan anpassa det efter eget huvud.
Det börjar med strimlad lök och strimlat kött som får sjuda i en smakrik buljong tills buljongen mer eller mindre kokat in, sedan serveras detta över ris och toppas med ett pocherat ägg samt andra garnityr som vårlök och chili. Svårare än så är det inte!
För er som inte är så bevandrade inom asiatisk matlagning kan det finnas en del okända föremål på ingredienslistan, framför allt dashi.
Dashi är en enkel buljong som är vanligt förekommande i det japanska köket. Ingredienserna är kombu, katsuobushi och vatten. Kombu är en slags torkad tång och katsuobushi är flingor av torkad, rökt fisk, och båda brukar man kunna få tag på i asiatiska livsmedelsbutiker. Det finns också dashipulver som man bara blandar med vatten (kallas ibland bonitopulver), och de brukar vara helt ok, men får man tag på kombu och katsuobushi (vilket inte brukar vara dyrt alls) så är det superenkelt att göra själv:
- Placera 15 g kombu och 1 liter kallt vatten i en kastrull och låt koka upp.
- När det kokar tar du det av värmen och tillsätter 15 g katsuobushi.
- Låt stå i 5 minuter och sila sedan bort kombu och katsuobushi.
Enkelt va?
Man kan också ersätta dashi med 1 vanlig buljongtärning (jag rekommenderar hönsbuljong eller grönsaksbuljong) per liter vatten, plus en skvätt asiatisk fisksås. Det kommer bli smaka bra, men det kommer inte smaka lika autentiskt som om du använder dashi.
Tycker du att det är besvärligt att pochera ägg kan du helt enkelt steka äggen i stället, eller helt utesluta dem.
Buta Don
2 personer + 1 matlåda
30–45 minuter
Ingredienser:
- 600 g fläskkött, t.ex. karré
- 2 gula lökar
- 315 ml dashi (se anmärkning ovan)
- 135 ml mirin
- 75 ml ljus soja
- 2 msk socker
- 2 finrivna/pressade vitlöksklyftor
- 1-2 tsk finriven ingefära
- 4 dl japanskt ris (eller annat rundkornigt ris)
- 2 ägg, pocherade eller stekta
- 2 vårlökar, skivade
- 1/2 chili, skivad
- Rostade sesamfrön
- Strimla köttet så fint du kan (det ska vara nästan som skav) och strimla löken i någorlunda tunna skivor. Stek i stekpanna med lite matolja på medelhög värme i några minuter tills det fått lite färg, tillsätt sedan dashi (se anmärkning), mirin, soja, socker, vitlök och ingefära. Låt koka i cirka 15 minuter tills en buljongen har blivit som en tjock glaze.
- Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen, stek eller pochera äggen samt skiva vårlök och chili.
- När köttet verkar färdigt smakar du av och tillsätter eventuellt mer soja eller mirin. Servera köttet över riset, toppa med ägg, vårlök, chili och rostade sesamfrön.