Fisksoppa
En riktigt härlig, klassisk fisksoppa med vitt vin och grädde. Jättegott som det är, men som ni anar av bilden tycker jag att det är ännu godare om man får en riktigt fin brödbit till!
Ett väldigt enkelt recept faktiskt, även om det tar en liten stund. Det är fortsatt väldigt gott dagen efter också, och går jättebra att frysa in i matlådor eller burkar, så varför inte göra lite extra!
Fisksoppa
4 personer
1 timme
Ingredienser:
- 2 morötter
- 2 små palsternackor
- 3 potatisar
- 1 purjolök
- 2 gula lökar
- 1 fänkålshuvud
- Cirka 500 g fiskfilé (gärna flera olika sorter)
- Cirka 200 g räkor
- 2 dl vitt vin
- 1,5 liter fiskbuljong
- 2 lagerblad
- 2–3 dl vispgrädde
- 1 rejäl näve frysta ärtor, cirka 100 g
- 1 näve hackad dill
- Salt och peppar
- Skala och tärna morötter, palsternackor och potatis (morötterna i något mindre tärningar än övrigt). Skär bort det gröna och roten från fänkålen och tärna resten (har du så kallad ”fänkålsdill” högst upp på din fänkål kan du spara den och tillsätta till soppan tillsammans med dillen i steg 4 om du vill). Skala och hacka lök och purjolök. Tärna fisken i större tärningar och skala räkorna och du har räkor med skal.
- Fräs alla grönsakerna i en gryta på medelvärme i lite smör eller matolja tills de mjuknat något men inte tagit färg, cirka 10 minuter. Salta och peppra och slå på vin och buljong och koka upp. Tillsätt lagerblad. Låt koka tills grönsakerna börjar bli genomkokta, cirka 15 minuter.
- Tillsätt grädde och låt puttra vidare tills grönsakerna är helt genomkokta, cirka 5–10 minuter. Tillsätt fisken och sänk värmen till låg. Låt stå och småsjuda tills fisken är genomkokt, cirka 4 minuter.
- Tillsätt räkor, ärtor och hackad dill och låt allt bli genomvarmt utan att det får koka.
- Smaka av med salt och peppar och servera.