Snabba hemgjorda bruna bönor med fläsk

Snabba hemgjorda bruna bönor med fläsk

Foto: Robin Karlsson

Hemgjorda bruna bönor är fantastiskt gott verkligen, och eftersom du gör dem från grunden har du full kontroll över smaken. Eftersom vi använder konserverade bönor går det hela riktigt snabbt också!

Konserverade bruna bönor kan vara lite svårt att hitta, men det går jättebra att använda andra bönor istället. Själv använde jag en bönmix som består av kidneybönor, cannelinibönor och borlottibönor, och det blir superbra, men receptet funkar med alla slags bönor eller bönblandningar.

I receptet så använder vi fettet från stekfläsket för att ge smak åt våra bönor, men om du inte vill servera bönorna med fläsk kan du steka dem i lite smör istället.


Hemgjorda bruna bönor med fläsk

2 personer
30 minuter

Ingredienser:

  • 1 pkt skivat stekfläsk
  • 2 burkar bönor
  • Cirka 2 msk sirap
  • Cirka 2 msk ättika
  • 1 nypa salt
  • Lite färskmald vitpeppar
  • 1 tsk worcestershiresås
  • 1 tsk ljus soja
  1. Stek fläsket i ett lager i en torr stekpanna på medelvärme tills det mesta av fettet smält ut och fläsket är väl brynt men inte stenhårt, cirka 10 minuter. (Stek i omgångar om allt inte får plats på en gång). För över till fat klätt med hushållspapper och varmhåll i ugnen på 100 grader.
  2. Sila av bönorna men spara lagen. Stek de avrunna bönorna i fettet från fläsket, under omrörning, i cirka 4 minuter. Tillsätt sedan bönlagen, sirap, ättika, salt, vitpeppar, worcestershiresås och soja.
  3. Låt bönorna koka ihop under omrörning till önskad konsistens, cirka 8 minuter. Smaka av och justera eventuellt med mer salt, sirap eller ättika.
  4. Servera, och droppa över lite ättika över bönorna på tallriken om så önskas.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.