Hemgjorda tortillachips
Inget kunde var enklare. Du tar en tortilla, skär den i bitar, och friterar den. Om den är gjord av vete eller majs spelar ingen roll, och om du inte orkar fritera går det i princip minst lika bra att steka i rikligt med olja istället (vilket jag gjorde vid detta tillfälle).
Du kan till och med spreja dem med lite olja och mikra dem istället om du vill, eller köra dem i ugnen på 200 grader.
Det enda kruxet är att oavsett vilken metod du väljer så är det ganska lätt att råka bränna dem, så du måste vara uppmärksam. Oljan ska vara cirka 180 grader, så en IR-termometer kommer väl till pass. Har du inte detta (är du inte lika matnördig som jag?) så kan du testa med en tortillabit först. Oljan ska skimra lite, och när du lägger i tortillabiten ska det bubbla lite sådär lagom.
Utöver detta lilla aber är det hela en barnlek.
Obs! Låt inte barn fritera saker. Det vore vansinne.
Hemgjorda tortillachips
Ingredienser:
- Mat-, raps- eller solrosolja
- Mjuka tortillabröd av majs eller vete
- Salt
- Värm en stekpanna med cirka 1 cm olja i till 180 grader.
- Dela tortillabröden i tårtbitar eller annan valfri form.
- Stek lagom många tortillabitar (de ska inte överlappa) på båda sidor tills de fått lagom med färg.
- Låt rinna av på hushålls papper.
- Salta och servera.
Proffstips: Om du tillagar dem i förväg kan du värma på dem i ugnen på 100 grader i ett par minuter.