Krispig fiskgratäng med vitlöksdoftande parmesan-potatismos

Krispig fiskgratäng med vitlöksdoftande parmesan-potatismos

Foto: Robin Karlsson

Krispig fiskgratäng är verkligen jättegott, och här kommer krispet ifrån en härlig pankopanering. Panko är ett japanskt ströbröd som har lite större bitar än vanligt ströbröd, och det är väldigt krispigt.

Ingen krispig fiskgratäng är komplett utan potatismos, och här spetsar vi moset med ugnsrostad vitlök och parmesanost. Hur gott som helst!


Krispig fiskgratäng med vitlöksdoftande parmesan-potatismos

4 personer
1 timme

Ingredienser:

  • 600 g vitfisk, t.ex. torsk
  • 1 rejäl nypa salt

Potatismos:

  • 1 hel vitlök
  • 800 g mjölig potatis, skalad
  • 25 g smält smör
  • 1 dl varm mjölk
  • 50 g finriven parmesan
  • Salt

Panering:

  • 2 dl panko-ströbröd
  • Skalet från 1 citron, finrivet
  • 1–2 msk hackad persilja
  • En nypa salt
  • 65 g smält smör

Övrigt:

  • Extra parmesan att riva över toppen
  1. Sätt ugnen på 225 grader och lägg in den hela vitlöken på ett galler. Ta ut efter 35 minuter.
  2. Under tiden: Skala och koka potatisen i välsaltat vatten tills helt genomkokt, cirka 20 minuter. Häll av ordentligt och låt ånga av tills vitlöken är kvar. Värm mjölk och smör i en kopp i mikron tills smöret är smält.
  3. När vitlöken är klar, skär av toppen på hela vitlöken och pressa ut innehållet över potatisen och mosa sedan med potatisstöt tillsammans med smörmjölken, finriven parmesan och salt och peppar efter smak.
  4. Blanda ingredienserna till paneringen i en skål. Gnid in en ugnsfast form i ett tunt lager matolja och placera fisken i mitten. Salta fisken, klicka potatismoset på vardera sida om fisken, och strö till sist över paneringen över fisken.
  5. Ställ in formen i ugnen och låt stå i 15–20 minuter eller tills fisken är genomstekt och paneringen fått fin färg.
  6. Riv lite extra parmesan över och servera.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.