Kycklinggratäng med gratinerat potatismostäcke
Denna kycklinggratäng påminner om en shepherd’s pie eller en brittisk fiskgratäng till konstruktionen, men istället för köttfärssås eller fiskgryta under det gratinerade potatismostäcket har vi en smaskig kycklinggryta. Man kan självklart hoppa över gratineringen och bara servera grytan med potatismoset vid sidan, eller med t.ex. ris om man föredrar det, men jag tycker det här är en lite roligare variant.
Själva grytan är helt öppen för att anpassa efter eget huvud vad gäller grönsaker och kryddning, men det här är en bra basvariant som jag tror de flesta skulle tycka om. Det spelar inte särskilt stor roll hur fast eller rinnande grytan är, det är mest en smaksak, men jag föredrar att ha den ganska såsig (vilket bilden ovan vittnar om – där har jag slevat ur en portion och sen har såsen runnit tillbaka och fyllt hålrummet).
Kycklinggratäng med gratinerat potatismostäcke
4–6 personer
Cirka 1 timme
Ingredienser:
- Cirka 900 g kycklinglårfiléer, skurna i munsbitar
- 1 paket bacon, i strimlor
- 150 g morötter, i slantar
- 1 stor purjo (endast vita delen), cirka 200 g, i strimlor
- 2–4 selleristjälkar, cirka 150 g, i strimlor
- 4 vitlöksklyftor, i tunna skivor
- 200 g svamp, i kvartar
- 500 ml hönsbuljong
- 150 ml vispgrädde
- 1 msk hackad persilja
- 1 msk soja
- 1 msk worcestershiresås
- Salt och svartpeppar
Potatismos:
- 1200 g mjölig potatis
- 50 g smör
- 250 g mjölk
- 2 äggulor
- Salt och vitpeppar
- Skala och koka potatisen i välsaltat vatten tills helt genomkokt, cirka 15–20 minuter. Värm under tiden smör och mjölk i en kopp i mikron (eller i kastrull på spisen) tills smöret smälter. Häll av potatisen när den är klar och mosa med potatisstöt tillsammans med smörmjölken, äggulorna samt salt och peppar efter smak. Ställ åt sidan tills vidare.
- Förvärm ugnen på 225 grader. Stek kycklingbitarna i en stor gryta i lite matolja på hög värme tills ganska väl brynta. Tillsätt bacon och stek vidare under omrörning tills det fått färg och det mesta av fettet smält ut. Tillsätt morötter, purjo, selleri, vitlök och svamp och stek vidare under omrörning tills grönsakerna mjuknat något men inte fått så mycket färg, cirka 7 minuter. Tillsätt buljong, grädde, persilja, soja, worcestershiresås samt salt och peppar efter smak och koka ihop tills morötterna är helt genomkokta och grytan tjocknat något. Smaka av och justera med mer salt eller peppar om det behövs.
- För över grytan till en ugnsfast form och klicka över potatismoset med en slev, och bred sedan ut det så det inte är så många glipor i moset. Sen, rugga upp ytan på moset så det inte är så slätt (det blir finare stekyta på så vis) och ställ in i ugnen tills moset har blivit vackert gyllenbrunt, cirka 15 minuter.
- Servera med gröna ärtor vid sidan av.