Lammkorv med bönratatouille och pimientos de padrón
Det här är en förhållandevis enkel och fräsch sommarrätt som är lätt att lyckas med. Bra GI-värde har den också, för de som intresserar sig för sånt.
Receptet nedan är anpassat för ett vanligt kök, men hela rätten går att göra på grillen om man vill. Lammkorv och pimientos är bara att olja in och slänga på, och för ratatouillen gör du så att du grillar grönsakerna inklusive grönkålen hela eller i bitar på spett, lägger dem sedan i en kastrull (hacka dem först om du grillar hela), och fortsätter sedan som vanligt från steg 3 men ställer kastrullen på grillen istället för på spisen.
Pimientos de padrón är en väldigt spännande grönsak som ofta äts som tapas i Spanien. Det är en slags chilifrukt där 999 av 1000 frukter är helt milda, som paprika, men den där sista tusende chilifrukten är stark. Rejält stark.
Får du inte tag på pimientos de padrón kan du ersätta dem med valfria chilifrukter eller paprikor.
Lammkorv med bönratatouille och pimientos de padrón
2 personer
30 minuter
Ingredienser:
- 1 mindre zucchini, kvartad på längden och skivad
- 1 mindre aubergine, kvartad på längden och skivad
- 1 gul lök, delad och skivad från rot till topp
- 2 vitlöksklyftor, tunt skivade
- 5 kvistar grönkål
- 1 burk stora vita bönor (cirka 400 g)
- 1 burk hela tomater, hackade eller krossade (cirka 400 g)
- Salt och peppar
- 1 msk soja
- Eventuellt 0,5 msk Maizena redning
- 2 st goda lammkorvar (gärna färska)
- 6 st pimientos de padrón
- 1 nypa flingsalt
- Stek zucchini och aubergine i omgångar på hög värme i en mellanstor gryta. De ska få ordentligt med färg, så se till att det bara är ett lager i taget i grytan. Lägg över i en bunke mellan omgångarna.
- När sista omgången är stekt lägger du tillbaka alla stekta grönsaker i grytan samt tillsätter lök och vitlök. Stek ett par minuter och rör om ofta så löken eller vitlöken inte bränns.
- Sänk värmen till medel. Tillsätt tomaterna, bönorna (med vätskan), salt och peppar och soja. Låt småputtra medan du fortsätter med resten.
- Stek korvarna på medelvärme i cirka 10 minuter tills de har fått fin färg och är genomsteka (med innertemperatur på 65 °C om du använder sticktermometer).
- Varmhåll korvarna på en het tallrik eller i ugn på lägsta temperaturen. Höj plattan till högsta och låt pannan bli riktigt varm. Häll i en rejäl skvätt olja, det ska gärna täcka botten med 0,5–1 cm. Lägg i pimientos och stek runt om tills de fått rejält med färg och blivit bubbliga på ytan.
- Smaka av ratatouillen, salta och peppra vid behov. Du kan också reda av den med en halv matsked Maizena redning om du vill ha en något tjockare konsistens.
- Servera korven med bönratatouillen och pimientos de padrón. Strö flingsalt över pimientos vid bordet.