Lammytterfilé med vitlökssmör och haricot verts

Lammytterfilé med vitlökssmör och haricot verts

Foto: Robin Karlsson

En enkel men väldigt lyxig rätt på lammytterfilé som passar perfekt att äta med händerna från gemensam tallrik tillsammans med en käresta över ett glas rött. Lammytterfilé går jättebra att ersätta med annat kött, t.ex. någon viltfilé eller oxfilé.


Lammytterfilé med vitlökssmör och haricot verts

2 personer
Total tid: 1 timme
Aktiv tid: 20 minuter

Ingredienser:

  • 1 större lammytterfilé

Vitlökssmör:

  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 50 g smör
  • 1 msk hackade örter (frysta går bra)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Pressad citron

Tillbehör:

  • 1 paket gröna bönor (haricot verts), eller liknande
  • 1 baguett eller annat rustikt bröd
  1. Putsa bort hinnor och senor från filén om det behövs och salta den generöst runt om, låt ligga i minst 40 minuter och upp till 1 dygn innan steg 3.
  2. Lägg det rumsvarma smöret i en bunke, pressa eller finriv ner en vitlöksklyfta, tillsätt örter, salt, peppar och citron och rör runt ordentligt med en gaffel tills det är lite fluffigt och helt genomblandat. Pytsa över i serveringsbytta och ställ i kylen.
  3. Förvärm en gjutjärnspanna på högsta värme och koka upp en kastrull välsaltat vatten.
  4. När pannan är rykande het, stek filén tills alla sidor fått fin färg, cirka 2 minuter på varje sida.
    Använder du sticktermometer – vilket du bör – ska köttet ha en innertemperatur på 50 °C för blodig, 60 °C för medium, och 70 °C för genomstekt (rekommenderas INTE). Var inte rädd för att vända köttet flera gånger om du vill, det är en myt att det skulle vara dåligt.
  5. Låt köttet vila under folietält i minst 5 minuter medan du lägger bönorna i det kokande vattnet. Koka i max två minuter, häll sedan av.
  6. Skiva upp filén och servera med bönor, vitlökssmör och bröd.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.