Lättlagat: Tomatsoppa med grillad ostsmörgås
När jag och sambon flyttade till vår nuvarande lägenhet för ett par år sedan var den första rätten jag lagade tomatsoppa med grillad ostsmörgås, av den enkla anledningen att vi hade alla ingredienser hemma. Vi satt på kartonger på balkongen i februarirusket, och soppan värmde fint.
I en enkel soppa som denna är resultatet helt beroende av kvaliteten på ingredienserna. När 95 % av soppan består av tomater – som dessutom bara ska sjuda i 10 minuter – går det inte att komma undan med halvdana tomater, så enkelt är det bara.
Om det är någon av de två sommarveckor då man kan lyckas få tag på riktigt fina, färska, lokalt odlade tomater (eller om du odlar själv) kan du givetvis använda dem. I så fall skulle jag rekommendera att du först skårar och skållar tomaterna och tar bort skalen och stjälkfästet, och sedan krossar dem grovt med händerna.
Om det däremot är någon av årets övriga 50 veckor måste jag insistera på att du använder hela konserverade tomater av så hög kvalitet som möjligt. Delize har jättefina tomater, likaså Kung Markatta (vilka dessutom är ekologiska). Du kan använda hela plommontomater, eller en blandning av plommontomater och körsbärstomater. Bara körsbärstomater blir lite för sött tycker jag, men en blandning kan bli riktigt bra.
Hela konserverade körsbärstomater brukar ha skalen kvar, så dessa rekommenderar jag att du mixar helt slätt så att du inte får otrevliga skalbitar mellan tänderna. Plommontomterna däremot brukar jag krossa för hand så man får en del större bitar och en del mos.
Vilka örter du väljer är helt upp till dig. Färsk basilika är ju en klassiker, men även plockade blad från timjan, oregano, mejram och persilja funkar jättebra. Findus frysta ”Örtkryddor Provençale” och ”Italienska örter” är jättebra tycker jag, och perfekta att ha i frysen. Soppan klarar sig också fint utan örter, om du är på det humöret.
Men snåla inte vad gäller tomaterna. Unna dig.
PS. Vill du ha en fettsnålare variant kan du torrsteka mackan eller grilla den i en smörgåsgrill, och du kan också utesluta den avslutande smörklicken i soppan (det som på köksspråk kallas att ”montera” soppan).
Tomatsoppa med grillad ostsmörgås
2 personer
20 minuter
Ingredienser:
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- Olivolja
- 2 burkar hela konserverade tomater
- 4 gram salt (cirka 1/2 tsk)
- Färskmalen svartpeppar
- 1 msk hackade örter (frysta går bra)
- 2 skivor bröd
- 4 skivor ost
- 3 msk smör
- Finhacka löken och riv eller pressa vitlöken och fräs i en skvätt olivolja i en gryta eller kastrull på medelvärme utan att det tar färg tills löken och vitlöken har mjuknat. Rör då och då.
- Under tiden handkrossar eller mixar du dina tomater till önskvärd släthet. Tillsätt tomaterna till lökfräset tillsammans med salt och peppar. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.
- Medan soppan sjuder sätter du en stekpanna på medelvärme. Placera ostskivorna på ena brödskivan och lägg ihop bröden till en dubbelmacka. Stek i en matsked smör tills gyllenbrun, lägg i en till matsked smör i pannan och stek smörgåsen på andra sidan tills även den sidan är gyllenbrun och osten är smält, cirka 4 minuter per sida.
- Rör ner örter och en matsked smör i soppan. Smaka av med salt och peppar.
- Dela ostmackan i två trekanter och servera med soppan.