Mustig grönsakssoppa på tomat, svartkål, kronärtskockor och stora vita bönor
Det här är en riktigt, riktigt mustig grönsakssoppa som får mycket av sin smak av att vi ugnsrostar vissa av grönsakerna ganska hårt. Det ger soppan en mer komplex och intressant smak, och är som bonus väldigt enkelt att genomföra.
Vi placerar helt enkelt bara grönsakerna på en plåt och kör in dem i ugnen på högsta värmen i en stund tills de är lite svedda i kanterna. Eftersom olika grönsaker kan behöva olika lång tid är det smart att hålla dem åtskilda på plåten, i varsina fält liksom (tänk som en italiensk flagga ungefär). På så sätt kan man täcka över de som blir klara först med lite aluminium folie så de inte blir helt brända medan resten av grönsakerna går färdigt.
Tekniken funkar med i stort sett alla grönsaker, men i det här fallet är det tomater, kronärtskockor och svartkål (eller grönkål) vi använder. Särskilt kålen får en så himla härlig smak när den är nästan bränd i kanterna, och även kronärtskockor och tomater vinner mycket på att bakas av lite innan de åker ner i soppan.
Har du riktigt fina (kanske egenodlade) färska tomater kan du använda det, men i annat fall rekommenderar jag hela konserverade tomater. Då häller vi av tomatjuicen först (men sparar den – den ska ner i soppan senare) innan vi grovhackar tomaterna och sedan steker dem i ugnen. Har du färska tomater rekommenderar jag att du först skalar tomaterna genom att skära ett litet kryss i toppen på dem och sedan skålla dem i hett vatten, lägga dem i en skål isvatten, och sedan skala och kärna ur och grovhacka dem.
Jag har inkluderat en skvätt asiatiskt fisksås i receptet, men vill du göra soppan helt och hållet vegetarisk är det bara att utesluta det, det blir gott ändå. Och vill du göra soppan vegansk är det bara att strunta i parmesanosten som vi strör över vid servering!
Mustig grönsakssoppa på tomat, svartkål, kronärtskockor och stora vita bönor
4 personer
40 minuter
Ingredienser:
- 1 burk hela konserverade tomater
- 1 burk konserverade kronärtskockshjärtan, kvartade
- 200 g svartkål (eller grönkål)
- 1 gul lök
- 2–3 vitlöksklyftor
- 1 msk torkade örter (t.ex. oregano, basilika, rosmarin, timjan)
- 1 nypa chiliflingor (kan uteslutas)
- 1 burk stora vita bönor
- 1,5 dl torrt vitt vin
- 5 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
- 1 tsk soja
- Några stänk asiatiskt fisksås (kan uteslutas)
- Salt och peppar efter smak
Vid servering:
- Parmesanost
- Extra fin olivolja
- Sätt ett durkslag eller en sil över en skål och låt tomaterna rinna av och grovhacka dem sedan. Spara tomatspadet till senare. Häll bort vätskan från kronärtskockshjärtana och kvarta dem. Grovstrimla kålen. Sätt ugnen på högsta värmen.
- Placera tomater, kronärtskockor och kål i varsina fält på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper (det ska se ut som en italiensk flagga ungefär), ringla lite olivolja över och vänd runt allt med fingrarna (men håll fortfarande grönsakerna avskilda från varandra). Sätt in i ugnen i cirka 20 minuter tills allt har blivit lite svärtat på toppen (om något börjar bli för mörkt innan resten är klart – täck med aluminiumfolie).
- Hacka under tiden den gula löken och skiva vitlöken tunt. Stek gul lök i rikligt med olivolja på medelvärme i en gryta tills löken mjuknat men ej tagit färg, cirka 5 minuter. Tillsätt vitlöken tillsammans med torkade örter och chiliflingor och stek under omrörning i 30–60 sekunder innan du tillsätter grönsakerna från ugnen, tomatspad, bönor (med lag), vitt vin, buljong, soja och fisksås.
- Koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Servera och strö parmesanost och ringla olivolja över vid bordet.