Allt i ett: Nordafrikansk lammkorvsgryta med kikärtor och pocherade ägg
Ni som har läst mina recept förut kanske känner igen er när jag säger att den här grytan inte på något vis representerar äkta nordafrikansk mat, utan är snarare inspirerad av smaker därifrån (kanske främst i från Marocko). Det är en enkel och snabb rätt att svänga ihop och går att variera med vad man har hemma.
Det som för mig gör rätten är lammkorven, kikärtorna och kryddningen, men övriga ingredienser har man rätt stort svängrum med. Ibland har jag i morotsslantar, skivad selleri, färsk paprika (blev ajvar relish här istället), eller vad annat jag råkar ha hemma.
Jag rekommenderar inte att utesluta vinet och vinägern, för det ställer till syrabalansen. Jag rekommenderar också varmt att ni försöker få tag på inlagda libanesiska gurkor, de är verkligen jättegoda i den här grytan och till mycket annat (de är gudomliga i kebab och falafel, eller som tilltugg tillsammans med hummus och pitabröd). Det går även bra att använda saltgurka eller cornichonger istället. Mina libanesiska gurkor är av märket Sevan och finns att köpa i välsorterade mataffärer och butiker med bra arabiskt sortiment.
Obs! Köp inte de som kallas ”Vildgurkor”, det är ”Libanesisk gurka” du vill ha.
Äggen går att utesluta om man vill, men jag tycker det är ett trevligt inslag som dessutom gör att grytan mättar lite bättre och räcker längre.
Nordafrikansk lammkorvsgryta med kikärtor och pocherade ägg
4 personer
40 minuter
Ingredienser:
- Olivolja
- 300 g lammkorv, skivad
- 1 gul lök, grovhackad
- 3 vitlöksklyftor, skivade
- 1 msk nordafrikansk curry/garam masala/liknande kryddblandning
- 700-800 g (2 burkar) konserverade kikärtor med lag
- 400 g (1 burk) hela konserverade plommontomater, mixade
- 2 msk ajvar relish (stark eller mild)
- 1 msk rödvinsvinäger
- 0,5 dl rödvin
- Lite brun Maizena redning
- En stor handfull bladspenat
- 5 inlagda libanesiska gurkor, i slantar
- 1 kvist bladpersilja (går att utesluta), hackad
- 4 ägg
- Salt
- Peppar
- Stek lammkorven på medelhög värme i lite olivolja i en stor stekpanna med höga kanter och lock (viktigt, se steg 5). När korven har fått ganska bra färg tillsätter du lök och vitlök och låter det steka ett par minuter under omrörning utan att det tar särskilt mycket färg.
- Tillsätt kryddorna och låt dem steka i 30 sekunder innan du rör ner kikärtor (med lag), tomater, ajvar relish, vinäger och vin. Tillsätt sedan redningen, rör om igen och låt puttra i 10 minuter. Rör då och då.
- Tillsätt spenaten och låt den sjunka ihop tills du kan röra in den i grytan, och rör sedan ner de inlagda gurkorna och den hackade persiljan. Smaka av med salt och peppar.
- Sänk värmen till låg. Knäck ett ägg i taget i en stor slev, tryck ned slevens botten i stekpannan och stjälp ur ägget i gropen du har skapat (tänk på att lämna plats åt resten av äggen). Upprepa med resten av äggen.
- Låt grytan stå och sjuda försiktigt under lock tills äggen är klara, cirka 7 minuter.
- Servera.