Svensk räkomelett med enkel tomatsallad

Svensk räkomelett med tomatsallad

Foto: Robin Karlsson

En räkomelett är en enkel men ändå på något vis elegant rätt, som lämpar sig klart bäst för en eller två personer. Det är nämligen ganska svårt att steka flera omeletter samtidigt då de kräver ganska mycket kärlek och uppsyn, och en omelett är klart godast när den är helt nystekt.

Jag kallar det ”svensk omelett” eftersom omeletten ursprungligen kommer från det franska köket, och en fransk omelett ska vara ganska tunn och får under inga som helst omständigheter ha stekyta, men jag råkar föredra en avgjort icke-fransk omelett: något tjockare än den franska, och definitivt med härligt gyllenbrun stekyta. Du kan givetvis göra precis hur du vill med den saken.

Fyllningen är väl ändå någorlunda fransk eftersom den är baserad på en béchamelsås, vilken är tveklöst fransk, som vi sedan på ganska svenskt manér smaksätter med räkor och dill.

Tomatsalladen är enligt mig ett ganska nödvändigt tillbehör eftersom både omeletten och fyllningen är ganska mastig, så en syrlig och pigg tomatsallad balanserar verkligen upp det hela!


Svensk räkomelett med tomatsallad

1 person
20 minuter

Räkfyllning:

  • 1 klick smör
  • 1/2 matsked mjöl
  • 130 ml mjölk
  • Salt och vitpeppar
  • 1 näve räkor (cirka 75 g)
  • 1/2 msk dill

Omelett:

  • 3 ägg
  • 50 ml mjölk
  • Salt och peppar

Tomatsallad:

  • Cirka 5 körsbärstomater
  • 1/2 liten rödlök
  • Balsamvinäger
  • Olivolja
  • Salt och peppar
  1. Smält smöret i en liten kastrull på medelvärme, vispa ut mjölet i det smälta smöret tills alla klumpar är borta, och tillsätt sedan mjölken under kraftig vispning tills du har en helt homogen sås. Låt koka upp, salta och peppra, och låt sjuda försiktigt på låg värme i cirka 10 minuter under omrörning (det bränner ganska lätt fast i botten). Tillsätt sedan räkor och dill och ta kastrullen från plattan.
  2. Medan såsen kokar gör du i ordning tomatsalladen: Kvarta tomaterna, skiva rödlöken tunt, och blanda ihop allt med en skvätt olivolja, en skvätt balsamvinäger, och lite salt och peppar.
  3. Knäck äggen i en skål, tillsätt mjölk, salt och peppar och vispa upp blandning med en gaffel.
  4. Värm en non-stickpanna på medelvärme och tillsätt en skvätt olivolja. Tillsätt äggblandningen och vinkla runt pannan så äggsmeten fördelas jämt över hela pannan. Gör hål i eventuella bubblor med en stekspade och vinkla pannan så revan fylls med äggsmet.
  5. Låt steka i ett par minuter tills ovansidan på omeletten precis stelnat, och för sedan över den till en tallrik. Sleva sedan över räksåsen på ena halvan av omeletten och vik över andra halvan av omeletten.
  6. Servera räkomeletten med tomatsalladen.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.