Lättlagat: Räkor i tomat- och paprikaröra med bröd
Förhållandet mellan arbetsinsats och resultat i den här rätten är verkligen maximalt: den är otroligt lätt och snabbt att laga till, och det blir väldigt, väldigt gott. Enkla smaker – räkor, tomat, paprika, fetaost – och enkel tillagning. En perfekt rätt att svänga ihop under en varm sensommarkväll och avnjuta på uteplatsen eller balkongen med en nära vän över ett glas vin.
Räkor i tomat- och paprikaröra med bröd
2 personer
30 minuter
Ingredienser:
- Cirka 500 g räkor med skal
- 1 stor röd paprika
- 1 stor gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 burk hela konserverade tomater
- 1 msk torkad oregano
- 1/2 paket fetaost
- 6–8 skivor rustikt vitt bröd
- Salt och peppar
- Olivolja
- Skala räkorna. Dela paprikan och ta bort stam och kärnor och strimla paprikan i cirka 0,5 centimeter tjocka skivor. Skala löken, dela den från rot till topp och skiva sedan i cirka 0,5 centimeter tjocka skivor från rot till topp. Skala vitlöksklyftorna och skiva dem så tunt du kan. Mixa tomaterna mer eller mindre släta med stavmixer eller blender.
- Sätt en stekpanna med lite olivolja i på medelhög värme. Stek paprika och lök tills det fått lite färg och mjuknat, cirka 5 minuter. Tillsätt oregano och vitlök och stek i 30 sekunder, tillsätt sedan tomaterna tillsammans med en hyfsad nypa salt och lite färskmald svartpeppar. Låt koka ihop i cirka 8 minuter.
- Skiva under tiden brödet och stek i en stekpanna på medelvärme med lite olivolja tills gyllenbruna på båda sidor. Lägg i korg eller på fat och täck med en handduk till servering.
- När paprikaröran kokat i cirka 8 minuter tillsätter du räkorna samt smular ner fetaosten. Låt bli steka under omrörning tills genomvarmt, cirka 1 minut. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.
- Servera röran med brödet och ett glas iskallt vitt vin.