Riktiga sliders

Riktiga sliders

Sliders är inte samma sak som en minihamburgare, utan en slider är något väldigt specifikt. Just därför kommer jag använda det engelska order slider i denna text, även om lingvisten i mig säger ifrån lite. Men, det finns helt enkelt inte något bra svenskt ord än så länge (hitta gärna på ett och säg till mig vad det blev!).

Så, om en slider inte är en minihamburgare, vad är det då? Ja, på sätt och vis är det givetvis en minihamburgare, men en väldigt specifik sådan. En slider är en tunn, tunn rundel av köttfärs, inte större än 60 gram, som steks i stekpanna med en rejäl hög lök ovanpå. Sedan vänds det hela så att löken hamnar underst, det toppas med ost, skivad saltgurka, toppbrödet och bottenbrödet, vilket gör att ångorna från den stekande löken slutför tillagningen av köttet och impregnerar brödet med sina härliga lökångor.

Visst finns det lite spelrum: osten är inte obligatoriskt; det går bra att ha på hamburgerdressing, ketchup eller senap; löken kan vara både hackad och skivad.

Men, en liten hamburgare gjord på annat än nötkött är inte en slider. En liten hamburgare där biffen väger mer än 60 gram är inte en slider. En liten hamburgare utan rikliga mängder lök är inte en slider. En liten hamburgare där lökångor inte står för lika stor del av tillagningen som direkt stekning är inte en slider.

Med detta ur vägen kan vi gå vidare till det intressanta: hur man gör en god slider.

En normal portion är mellan 3 och 5 sliders per person, så receptet nedan är anpassat så att du enkelt ska kunna räkna ut hur mycket du behöver av alla ingredienser oavsett hur många sliders du ska göra. Det som mest påverkar exakt hur stora dina sliders blir är hur stora bröd du får tag på.

Det här receptet är gjort med ICAs egna sliderbröd, vilka mäter cirka 9 cm i diameter, och då passade 50 gram köttfärs per slider alldeles utmärkt. Det enda andra sliderbröden jag känner till som går att köpa i butik är från Pågen, men de har jag inte testat. Det bästa är givetvis att göra egna bröd, men det receptet sparar vi till en annan gång.

Vad gäller köttfärsen är det viktigt att du använder så fet och smakrik nötfärs som möjligt, t.ex. ren högrevsfärs. Detta för att det på grund av burgarnas ringa tjocklek är omöjligt att inte genomsteka dem, och då krävs en riktigt bra köttfärs för att de inte ska bli torra och smaklösa.

Ost är som tidigare nämnt valfritt, men återigen med tanke på burgarnas klena natur rekommenderar jag ost som ett sätt att introducera lite salt kletighet till den färdiga slidern.

Löken är efter köttfärsen det viktigaste elementet, men vilken vanlig gul lök som helst duger fint. En vanlig någorlunda stor gul lök brukar räcka till 4–6 sliders (du vill ha 1–2 matskedar lök per slider), men jag rekommenderar att du skivar upp lite extra. Lök kostar ju i princip ingenting, och det är så trist att behöva hacka mer mitt i stekprocessen när man inser att man gjort för lite.


Sliders

Ingredienser:

  • 45–60 g nötfärs, beroende på brödstorlek
  • 1 skiva hamburgerost (kan uteslutas)
  • 3–4 skivor saltgurka
  • 1 stor lök per 4 sliders
  • Salt och peppar
  • Annan topping som dressing, ketchup eller senap (ej nödvändigt, men tillåtet)

Övrigt:

  • Stekpanna med lock (gärna gjutjärn)
  1. Halvera löken och skiva den sedan tunt från rot till topp. Placera i skål och strö över 2 nypor salt. Massera in saltet några sekunder och låt sedan stå i minst 10 minuter innan du lägger dem på burgarna (gör gärna mer lök än du tror att du behöver, så det inte tar slut mitt i stekningen).
  2. Förvärm en stekpanna (gärna gjutjärn) på medelvärme.
  3. Använd en köksvåg för att portionera köttfärsen och forma portionerna till bollar. Platta sedan försiktigt ut bollarna till cirka 0,5 cm tjocka biffar (du kan för enkelhetens skull stapla biffarna med lite plastfolie eller bakplåtspapper emellan varje biff).
  4. Stek biffarna i lite matolja, salta och peppra dem på ovansidan, och lägg sedan på en rejäl hög med lök. Vänd biffarna så att löken är underst när de har blivit brynta på undersidan (tar cirka 4 minuter), toppa sedan med ost, toppbrödet och bottenbrödet (i den ordningen).
  5. Lägg locket på stekpannan och låt dina sliders ånga i cirka 3 minuter (tillsätt en liten skvätt vatten till pannan om det börjar se torrt ut).
  6. Ta ett bottenbröd (vilka ligger överst i högarna) och lägg på en tallrik. Toppa med skivad saltgurka och annan valfri topping (t.ex. dressing/ketchup/senap). Lyft sedan upp resten av slidern med en stekspade, försiktigt så du får med så mycket lök som möjligt, och placera på ett bottenbrödet. Upprepa med resten.
  7. Hugg in.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Emma skriver:

    Hittade ditt recept efter att jag googlat på sliders. Nu har jag följt det (ungefär) flera gånger och känner att jag det bör hedras. Måste dock tillägga att jag förmodligen INTE gjort sliders då jag inte haft små bröd utan vanlig storlek på potato buns och då justerat mängden kött. Men skit i det nu, för ville säga att inlägget är välskrivet, välbeskrivet och blev JÄTTEgott att steka med löken och ånga.

    • Robin Karlsson skriver:

      Vad roligt att det blev så gott att du lagat det flera gånger, det är ju den finaste komplimangen man kan få som matskribent! Mellan dig och mig så spelar det ju faktiskt ingen roll om det man lagar egentligen är en tvättäkta slider eller inte, så länge det blir gott och man blir nöjd. =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.