Smördegspiroger med krämig kycklingfyllning
Smördegspiroger är jättelätta att lyckas med och kan fyllas med i princip vad som helst du känner för. I det här fallet gjorde jag en supersmaskig kycklinggryta, som för övrigt kan serveras med t.ex. ris istället om man vill.
Konceptet är enkelt: Man köper färdiga ark av smördeg på rulle, skär ut rundlar som man fyller med något, sedan viker man ihop dem till en halvmåne och gräddar dem i ugnen. Busenkelt!
Det enda som är värt att komma ihåg vad gäller teknik är att fyllningen måste vara någorlunda sval när man fyller pirogerna, inte varmare än rumstemperatur. Därför att det lämpligt att göra fyllningen i god tid i förväg, kanske dagen innan till och med, om du har en fyllning som tillagas (som med min kycklinggryta).
Detta gör också att smördegspiroger är ett perfekt sätt att ta hand om rester – alla typer av grytor funkar perfekt som fyllning (så länge de inte är alldeles för rinniga), och allehanda tillagade kött- och grönsaksbitar går utmärkt att använda som fyllning. Endast fantasin sätter gränserna.
Pirogerna är ofta lika goda varma som kalla och har dessutom en form som är tämligen portabel, vilket gör dem till ett utmärkt inslag i en matsäck eller på en picnic.
Smördegspiroger med krämig kycklingfyllning
4 personer
Cirka 1 timme
Ingredienser:
- 1 mindre purjolök, cirka 220 g
- 1 stor morot, cirka 150 g
- 2 selleristjälkar, cirka 100 g
- 1 stor gul lök, cirka 100 g
- 1 paket bacon, cirka 140 g
- 700 g kycklinglårfilé
- 2 dl torrt vitt vin
- 4 dl kycklingbuljong
- 2 msk vetemjöl
- Salt och peppar efter smak
- 1 rågad dl fryst majs, cirka 75 g
- 1 rågad dl frysta ärtor, cirka 75 g
- 1 ägg
- 1 msk mjölk
- 2 stora ark smördeg (på rulle)
- Tvätta, trimma, skala och skär purjo, morot, selleri och lök i cirka 1–2 cm stora bitar, och strimla baconen. Putsa och dela kycklingen i mindre munsbitar.
- Stek kycklingen i het gryta eller stekpanna med höga kanter i lite matolja tills väl brynt runt om, cirka 5 minuter. Tillsätt bacon och stek vidare under omrörning tills det mesta av fettet smält ut och baconen fått lite färg. Tillsätt grönsakerna och stek vidare under omrörning tills de mjuknat något men inte fått särskilt mycket färg, cirka 5 minuter. Tillsätt vinet och låt det koka in, och rör sedan ner mjölet.
- När mjölet är helt inrört, tillsätt buljongen och rör tills en slät sås bildats. Salta och peppra efter smak och låt koka upp, och sänk sedan värmen och låt sjuda tills morötterna är helt genomkokta, cirka 15 minuter. Rör sedan ner majs och ärtor och ta pannan från värmen.
- För över kycklinggrytan till en ugnsform eller plåt och bred ut i ett jämnt, tunt lager och ställ den att svalna (eller låt stå täckt med plastfolie till nästa dag i kylskåp).
- När kycklinggrytan är rumstempererad eller svalare: Sätt ugnen på 200 grader, och rulla sedan ut ett smördegsark på en lätt mjölad arbetsbänk och använd ett fat som mall för att skära ut två stora rundlar. Upprepa med det andra arket.
- Sleva över lite kycklinggryta på ena halvan av varje rundel, cirka 1,5 cm från kanten. Vispa ihop ägg och mjölk i en liten skål och pensla rundlarna längs kanten och vik sedan över degen för att forma en halvcirkel-formad pirog fylld med kycklinggryta. Tryck ihop kanten med en gaffel så fyllningen inte läcker ut under tillagningen och pensla sedan toppen på pirogerna med äggvispet. För sedan över pirogerna till en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugnen i cirka 25 minuter tills gyllenbruna.
- Låt svalna några minuter innan servering.