Stekt kycklingbröst med fantastisk sås
Kycklingbröst med en enkel sallad och salladsärtor är ju riktigt gott, men det som verkligen gör den här rätten gudomlig är den fantastiska såsen.
Hela det här recept är en bra grundmall som går att anpassa lite som man vill, och grundbultarna är att steka nån form av kött eller fågel i en stekpanna och sen låta köttet steka färdigt i ugn medan man gör en sås i samma stekpanna som man stekte köttet i.
Vilket vin och vilken buljong du använder för såsen kan du anpassa efter vilket kött du har – till nöt och vilt skulle jag t.ex. använda rött vin och kalv- eller viltbuljong istället. Proceduren är dock densamma: lika delar vin och buljong med tillsatt gelatin tillsätts till mjukstekt lök vilket sedan får reducera till 1/3, sedan tillsätts smör och soja och aromatiska örter. Beroende på vilket vin man använder kanske man också vill tillsätta en skvätt citron (vilket vi vill i detta recept) för att få till en bra syrabalans, men det får man helt enkelt smaka sig fram till.
Det hela kan verka något komplicerat första gången man gör det, men det är det värt. När du väl har lagat det en gång kommer du inse att det inte är särskilt krångligt, och du kommer vilja laga det igen, det kan jag lova. Det är så makalöst gott verkligen.
Stekt kycklingbröst med fantastisk sås
2 personer
35 minuter
Ingredienser:
- 1,25 dl hönsbuljong
- 1,25 dl torrt vitt vin
- 1,5 tsk pulvergelatin
- 1 schalottenlök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 msk hackade örter, t.ex. rosmarin, timjan eller persilja (frysta går bra)
- 2 kycklingbröst med skinn
- 1 huvud hjärtsallad
- 1 enkel vinägrett
- 2 msk smör
- 1 knapp msk soja
- 1/2 msk pressad citron
- Färskmald svartpeppar
- 1 paket salladsärtor (cirka 120 gram)
- Blanda kall buljong, vin och gelatin i en kanna, rör om så gelatinet löser sig och låt stå till steg 3. Finhacka lök, vitlök och örter (om du inte använder frysta).
- Sätt ugnen på 225 grader. Stek kycklingbrösten i lite matolja i en stekpanna panna på medelhögvärme med skinnsidan neråt tills den blivit gyllenbrun och fin. För över kycklingen till en ugnsform (skinnsidan uppåt) och ställ in i ugnen tills den har nått en innertemperatur på 65 grader, cirka 8–12 minuter, sedan tar du ut den och låter den vila under folietält tills resten är klart.
- Häll av det mesta av fettet från stekpannan. Sänk värmen på pannan till medel och stek lök och vitlök tills det blivit mjukt men inte tagit färg, cirka 5 minuter. Tillsätt buljong- och vinblandningen och skrapa loss det som fastnat i botten på stekpannan. Höj värmen igen och stormkoka tills 1/3 återstår, cirka 6 minuter. Vispa runt då och då.
- Medan såsen kokar bereder du salladen. Plocka bladen från salladshuvudet, skölj dem under kallt vatten och torka torrt med en salladsslunga (eller på kökshandduk). Blanda ihop en sats enkel vinägrett. Koka upp en kastrull med välsaltat vatten till ärtorna.
- När såsen har reducerat till 1/3 rör du in smör, soja och citron och kokar hårt och vispar tills såsen är slät och jämn, cirka 30 sekunder. Ta pannan av värmen och rör ner örter och svartpeppar.
- Koka ärtorna i cirka 2 minuter, häll av i durkslag.
- Servera.