Syrlig thaisoppa
Den här soppan är inspirerad av den thailändska klassikern tom yam, en het och syrlig soppa, och känns som att den skulle kunna bota allt från förkylningar till brustna hjärtan.
Först gör vi en härlig buljong på bland annat citrongräs och limeblad där vi också fuskar lite och använder röd thaicurrypasta, denna otroligt användbara skafferivara. Sen är det inte svårare än att koka lite nudlar och skära upp lite grönsaker och kombinera allt vid bordet, och så vips har du en fantastisk skål soppa framför dig.
Och, det är vetenskapligt bevisat att det är omöjligt att vara olycklig med en fantastisk skål soppa framför sig, så unna dig!
Den här rätten innehåller ett par specialingredienser, men de flesta brukar gå att hitta i vanliga välsorterade mataffärare och annars ska din lokala asiatiska mataffär ha rubbet, så låt inte det skrämma dig.
Syrlig thaisoppa
4 personer
1 timme
Ingredienser:
- 3 citrongräs (cirka 50 g)
- 70 g ingefära
- 5 vitlöksklyftor
- 1 paket salladslök (cirka 8 st)
- 1 gul lök
- 1 kruka koriander
- 1 sked röd currypasta
- 4 torkade shiitakesvampar
- 10 limeblad (torkade eller frysta går utmärkt)
- 1 tsk grovkrossad vitpeppar
- 1,5 liter fisk- eller skaldjursbuljong
- 200 g svamp
- 150 g salladsärtor
- 250 g körsbärstomater
- 200 g glasnudlar
- 1 röd chili (kan uteslutas)
- 300 g jätteräkor, tillagade och skalade
- 1 tsk sesamolja
- 1 msk soja
- 2 tsk fisksås
- 1 lime
- Bered grönsakerna till buljongen: Krossa citrongräset genom att bulta det med t.ex. handtaget på kniven mot skärbrädan, skiva ingefäran (behöver ej skalas), skala och krossa vitlöksklyftorna lätt, skär av rot och översta gröna biten (cirka 8 cm) från salladslöken (lägg mittbiten åt sidan så länge), skala och kvarta den gula löken, och separera koriandern i stjälkar och blad och lägg bladen i en liten serveringsskål. Tina räkorna om de är frysta.
- Placera alltihop i en gryta och torrstek på medelhög värme tillsammans currypasta i 0,5–1 minut tills det doftar härligt, och tillsätt sedan torkad svamp, limeblad, vitpeppar och buljong och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i 40 minuter. Sila av i finmaskig sil och håll varm i kastrull. Tillsätt sesamolja, soja och fisksås och smaka av. Justera vid behov.
- Bered grönsakerna till soppan: Kvarta svampen, dela salladsärtorna i 2–3 delar på snedden, kvarta körsbärstomaterna, skiva mittenbitarna av salladslöken tunt på snedden, skiva chilin och skär limen i klyftor.
- Tillaga nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Fördela nudlar, grönsaker (ej lime och chili) och räkor i serveringsskålar och slå den heta buljongen över vid bordet. Pressa lime och strö koriander och chili över skålarna efter smak.