Sjömansbiff Rydberg

Sjömansbiff Rydberg

Foto: Robin Karlsson

Sjömansbiff Rydberg, vafalls?

Nej, jag har inte blivit förvirrad och blandat ihop namnet på olika rätter. Vad jag däremot har gjort är att jag har lånat en bit metod från biff Rydberg och applicerat det på sjömansbiffen. Varför, undrar ni? Jo, därför att även om en klassisk sjömansbiff är en himla härlig och väldigt älskad klassiker bland svenskt husmanskost så har den ett stort problem, nämligen underkokt kött och/eller överkokt potatis. Låt mig utveckla.

I vanliga recept på sjömansbiff så låter man kött och potatis koka tillsammans med öl, lök och kryddor tills köttet är mört. Problemet med detta är att potatisen har väldigt mycket kortare koktid än köttet, och därmed alltid blir överkokt. Ibland försöker man mildra detta genom att inte koka lika länge, men då står man istället där med underkokt kött (och troligen ändå överkokt potatis).

Det faktum att köttet skärs i ganska tunna skivor är också ett sätt att försöka få bukt med problemet, men för att man verkligen ska få köttet och potatisen att bli klara samtidigt så måste köttet vara enormt tunt och potatisen lämnas mer eller mindre hel, och så vill vi ju givetvis inte heller ha det.

Lösningen? Tänk Rydberg!

Vad är skillnaden på en vanlig pyttipanna och dess snofsigare kusin biff Rydberg? Jo, med en Rydberg så steker man alla ingredienser separat, och kan därför se till att de verkligen blir perfekta, och det är precis så vi behandlar vår sjömansbiff här.

Vi bryner och sedan sjuder köttet i öl, samtidigt som vi kokar potatis i kalvbuljong i en separat gryta. När både kött och potatis är klara (efter helt olika lång koktid, ska tilläggas) så silar vi av buljongerna från både köttgrytan och potatisgrytan ner i en kastrull. Sedan steker vi löken så den får lite färg, och sedan låter vi en slev av den blandade buljongen koka in i löken.

Det blir så gott. Kött som är så mört att det nästan faller isär, potatis som fortfarande håller formen, och på det lite stekt lök som har fått ta smak av den underbara buljongen.

Gör dig själv en tjänst och testa sjömansbiff Rydberg, du kommer inte ångra det!

Ps. Det här tar givetvis lite längre tid och lite mer ansträngning än den klassiska sjömansbiffen, men det är så himla värt det. Och, det här receptet är dessutom anpassat för tryckkokare, så om du har en sån blir den totala tiden bara 45 minuter ändå! Fiffigt va! Ni som inte har tryckkokare (lägg det på önskelistan direkt!) kan så klart fortfarande laga receptet, men ni får bara vara ute i lite godare tid.


Sjömansbiff Rydberg

4 personer

45 minuter med tryckkokare
1,5 timmar utan tryckkokare

Ingredienser:

  • 600 g nötstek/oxstek/nötytterlår
  • 800 g fast potatis
  • 5 st gula lökar
  • 1 burk Kilkenny (eller liknande)
  • 10 korn hel svartpeppar
  • 10 korn hel vitpeppar
  • 10 korn hel kryddpeppar
  • 6 lagerblad
  • 1 msk soja
  • 1 nypa salt
  • Cirka 8 dl kalvbuljong (till potatiskoket)
  • Cirka 1 kruka krusig persilja
  • Smörgåsgurka
  1. Putsa köttet om det behövs, skala potatis och lök, och skiva sedan kött, potatis och all lök utom 1 i cirka 0,5 cm tjocka skivor.
  2. Sätt tryckkokaren (om du använder det, annars en vanlig gryta eller stekpanna med höga kanter) på hög värme och bryn köttet i omgångar i lite matolja. När en omgång är brynt för du över tills en skål och fortsätter med resten av köttet tills allt är brynt. Dela sedan den kvarvarande löken och bryn även den, och för sedan över den till köttskålen.
  3. Koka ur grytan med ölen och se till att skrapa lite i botten med en stekspade så alla små brynta bitar löser sig i ölen. Tillsätt sedan hälften av svartpepparn, hälften av vitpepparn, hälften av kryddpepparn, hälften av lagerbladen, 1 msk soja och en nypa salt, samt köttet och löken från skålen. Rör runt och se till att köttet mer eller mindre täcks helt av vätska, tillsätt annars vatten tills det täcker.
    Om du använder tryckkokare: Sätt på locket och ställ in ventilen på högsta trycket, låt den komma upp i tryck under hög värme och sänk sedan värmen till medel och låt koka i 15 minuter. Släpp sedan på trycket och kontrollera att köttet är helt mört.
    Om du använder vanlig gryta/stekpanna: Låt koka upp och sänk sedan värmen till medel, och låt det hela sjuda försiktigt under lock i 45–75 minuter tills köttet är helt mört.
  4. Under tiden köttet kokar placerar du potatisen i en gryta eller stekpanna med höga kanter, slår på kalvbuljongen samt resterande hälften av kryddorna och en nypa salt, låter det koka upp och sedan sjuda i cirka 10 minuter tills potatisen är helt genomkokt men inte faller isär. Ta sedan upp potatisen med hålslev och sila sedan av buljongen ner i en kastrull. Varmhåll potatisen under aluminiumfolie i ugn på låg värme.
  5. När köttet är färdigt plockar du ur köttbitarna med en hålslev och silar sedan ner buljongen i samma kastrull som du silade ner potatisbuljongen i. Varmhåll köttet tillsammans med potatisen.
  6. Stek löken på medelhög värme i en stekpanna tills den fått lite färg, cirka 5 minuter, och slå sedan över en slev av den avsilade buljongen och låt den koka in. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg upp kött, potatis och lök i individuella djupa serveringstallrikar och slå sedan över en stor slev buljong, strö över hackad persilja och servera med smörgåsgurka vid sidan om så önskas.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Ingrid Orban skriver:

    Jag fick en tryckkokare i present av min dotter. Som jag har stor nytta av. Jag tackar dig för ditt recept på sjömansbiff. Jag hade en bit nötrulle jag ville göra sjömansbiff av. Det är inte så lätt att hitta recept till rätter bakade i tryckkokare. Det här blev supergott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.