Stekt fisk med pestogrönsaker

Stekt fisk med pestogrönsaker

Foto: Robin Karlsson

Stekt fisk med pestogrönsaker är en ypperlig vardagsrätt som är både nyttig och relativt enkelt att laga. Allra bäst blir det med hemgjord pesto, men du kan givetvis fuska lite och använda färdig pesto.

I övrigt är allt som krävs några fina fiskfiléer och lite blandade grönsaker. Här har jag använt lite olika rotsaker, men du kan välja precis vilka grönsaker du vill. För att grönsakerna ska bli genomkokta samtidigt är det bäst att antingen skära de mer snabbkokta grönsakerna i större bitar eller alternativt tillsätta grönsakerna till kokvattnet i olika steg.

Det är frestande att blanda de kokta och avrunna grönsakerna med peston i kastrullen som du kokade grönsakerna i, men jag råder ändå att blanda i en separat skål. Den aggressiva värmen från kastrullen ger nämligen peston en något matt smak.


Stekt fisk med pestogrönsaker

4 portioner
40 minuter

Ingredienser:

  • 1 sats pesto (cirka 3 matskedar)
  • 2–3 morötter
  • 1–2 palsternacka
  • 4–6 potatisar
  • 3–4 små gula lökar
  • 4 portionsbitar fin fisk
  • 1 citron
  • Matolja
  • Salt och peppar
  1. Börja med bereda 1 sats pesto.
  2. Skala och dela morötter, palsternacka och potatis i stora munsbitar. Gör morötterna minst, palsternackorna mellanstora, och potatisarna störst så bör de bli genomkokta ungefär samtidigt. Skala och kvarta löken genom roten och placera sedan alla grönsakerna i välsaltat vatten och låt koka upp. Låt sjuda cirka 15 minuter eller tills genomkokta. Häll av vattnet.
  3. Stek fisken i lite matolja på medelhög värme med skinnsidan neråt (om du har en skinnsida) i cirka 4 minuter, eller tills väl brynt. Vänd och stek andra sidan tills även den fått bra med färg. Salta och peppra runt om.
  4. Blanda grönsakerna med peston i en skål och servera fisken med pestogrönsakerna och en citronklyfta vid sidan av.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.